Segurament, les calçotades són l’àpat popular més conegut a Catalunya i el que més ràpid s’ha exportat fora de les nostres fronteres. De fet, trobar calçots als mercats de, per exemple, Madrid, és molt fàcil. I els restaurants que ofereixen calçotades no es limiten als catalans. Ni molt menys als restaurants de la zona de Valls, a l’Alt Camp. La seva fama ja no coneix fronteres.
La temporada calçots, que comença durant les últimes setmanes de febrer i es pot allargar fins ben entrat l’abril, suposa un espectacle gastronòmic incomparable. La festa, la comunitat i l’alegria es barregen amb el camp, amb la terra, amb el foc. Les cebes tendres i allargades són les protagonistes indiscutibles, rostides i servides en teules de fang per evitar que es refredin.
Una persona pot menjar entre 10 i 15 calçots… encara que segur que més d’un lector d’aquest post trenca la mitjana. S’acompanyen de la famosa salsa salvitxada, molt semblant al romesco i es mengen de forma original, amb els dits i sense oblidar el pitet per evitar danys majors a la roba.
Però compte: la calçotada no acaba aquí. A les brases del foc usat per rostir els calçots, se sol fer la carn a la brasa que fa de les calçotades un dinar rodó. Xai, vedella i sobretot, bones botifarres. Tot això, acompanyat de torrades, un bon pa amb tomàquet.
Si encara no has gaudit d’aquestes famoses calçotades, acosta’t als nostres mercats. Podràs trobar calçots en moltes fruiteries i a Cansaladeries Medrán podràs trobar les botifarres i les carns que uns bons calçots necessiten.