Segurament, les calçotades són l’àpat popular més conegut a Catalunya i el que més ràpid s’ha exportat fora de les nostres fronteres. De fet, trobar calçots als mercats de, per exemple, Madrid, és molt fàcil. I els restaurants que ofereixen calçotades no es limiten als catalans. Ni molt menys als restaurants de la zona de Valls, a l’Alt Camp. La seva fama ja no coneix fronteres.
La temporada calçots, que comença durant les últimes setmanes de febrer i es pot allargar fins ben entrat l’abril, suposa un espectacle gastronòmic incomparable. La festa, la comunitat i l’alegria es barregen amb el camp, amb la terra, amb el foc. Les cebes tendres i allargades són les protagonistes indiscutibles, rostides i servides en teules de fang per evitar que es refredin.
Una persona pot menjar entre 10 i 15 calçots… encara que segur que més d’un lector d’aquest post trenca la mitjana. S’acompanyen de la famosa salsa salvitxada, molt semblant al romesco i es mengen de forma original, amb els dits i sense oblidar el pitet per evitar danys majors a la roba.
Però compte: la calçotada no acaba aquí. A les brases del foc usat per rostir els calçots, se sol fer la carn a la brasa que fa de les calçotades un dinar rodó. Xai, vedella i sobretot, bones botifarres. Tot això, acompanyat de torrades, un bon pa amb tomàquet.
Si encara no has gaudit d’aquestes famoses calçotades, acosta’t als nostres mercats. Podràs trobar calçots en moltes fruiteries i a Cansaladeries Medrán podràs trobar les botifarres i les carns que uns bons calçots necessiten.
Autor: Josep
Reivindiquem el paper de l’amanida en la nostra cuina. No. No és un plat avorrit. Ni insípid. Una amanida pot ser rica i deliciosa. Avui et presentem un plat d’hivern amb un formatge espectacular: Stilton.
El Stilton és un meravellós formatge blau sense pasteuritzar, perfecte per a degustar en aquests freds dies d’hivern. Ho combinarem amb ceba, ruca i llonza llaminera.
Ingredients per a 2 persones
Llonza llaminera
Oli d’oliva verge extra
1 ceba a rodanxes, molt fines
1 cullerada de vinagre de Mòdena
75 grams de tomàquet cherry
55 grams de ruca
60 grams de formatge Stilton sense escorça
Sal i pebre negre
Unta la llonza amb oli pels dos costats i salpebra. Escalfa la planxa i quan estigui ben calenta, daura el filet per les dues cares. Quan acabis, reserva’l.
Abaixa el foc de la paella i salteja la ceba. Que agafi color. Quan acabis, col·loca-la a la font i tira una mica de vinagre de Mòdena per sobre.
Amb el foc encara encès, salteja els tomàquets. Afegeix-los a la font.
Talla a tires la llonza. Afegeix la ruca a la font i barreja tots els ingredients. Emplata i col·loca la llonza a sobre de l’amanida.
I ara ve el detall final. Posa el formatge Stilton sobre de tot i rega-ho amb una mica d’oli.
Aquesta amanida casa amb una baguette cruixent o una xapata i patata al forn. Acompanya-la amb un Cabermet Sauvignon -tot i que el vi negre no sol ser el millor company de taula del formatge blau- que sigui afruitat. La carn i la ceba contrasten amb el sabor amarg del formatge i el vi ho embolcalla a la perfecció.
A gaudir!
Autor: Marta
Nit europea. Nit de futbol. Nit de Champions. El Barça es juga avui el pas a quarts i ho té difícil. Molt difícil. Així que si avui animaràs l’equip, has d’agafar forces. T’oferim algunes idees en aquest post.
Si veuràs el partit des de casa:
Si aniràs al Camp Nou:
I tu, creus en la remuntada?
Autor: Manel
[nm-mc-form fid=”4″]